Hoe de ontwikkeling van technologie nieuwe soorten werknemers ontwikkelt

Ben jij benieuwd hoe de ontwikkeling van technologie nieuwe soorten werknemers en
hbo opleidingen ontwikkelt? Technologieën zoals automatisering, kunstmatige intelligentie, robotica en digitalisering komen steeds meer in onze werkzaamheden terug. Technologie verandert dan ook de aard van de werkzaamheden die we verrichten, hoe we het werk uitvoeren en hoe lang we erover doen. In dit artikel gaan we wat dieper in op de invloed van technologie op werk en welke stappen er ondernomen kunnen worden om technologie en werk goed met elkaar te integreren. Lees snel verder voor meer informatie.

Nieuwe banen

Met de introductie van nieuwe technologieën zullen banen niet alleen verdwijnen, maar worden er ook nieuwe banen en opleidingen geïntroduceerd. Denk bijvoorbeeld aan de
creative business. Hierbij worden studenten klaargestoomd voor managementfuncties in de wereld van televisie, film, muziek en interactieve media. Doordat er nieuwe banen en werkvormen bijkomen, zullen mens en machine intensiever gaan samenwerken. Hierdoor moeten werknemers nieuwe vaardigheden en competenties ontwikkelen en meer krachten opleiden met kennis van tech. In een werkomgeving die flexibel georganiseerd is en waar er steeds minder een traditionele werkgever-werknemer relatie is, staan we wel voor een uitdaging. Op het gebied van werk en technologie heeft Nederland een sterke uitgangspositie. Echter is het van belang om in te zetten op levenslang leren en technische vaardigheden en kennis verder te ontwikkelen. Dit zodat we bij blijven ten opzichte van andere landen.

Inzetten op een leven lang leren

Waarbij er nieuwe banen gecreëerd worden, is het belangrijk om in te zetten op levenslang leren en werknemers te ontwikkelen met het oog op het werk van de toekomst. Voor organisaties geldt dat zij werkenden in staat dienen te maken om zelf hun verantwoordelijkheid te nemen voor levenslang leren en het investeren in en ontwikkelen van sociale netwerken. Voor werkenden geldt dat ze zich optimaal dienen voor te bereiden op verschillende functies. Zo kunnen ze aan de slag als werknemer, student-werker, zelfstandig ondernemer of in een tussenvorm. Hierbij is het belangrijk dat ze ervan bewust blijven dat ze de vaardigheden en competenties die nodig zijn om de verschillende rollen uit te voeren continu blijven verbeteren. Het is hierbij van belang om flexibel en wendbaar te zijn, ervoor te zorgen dat hun marktprofiel aantrekkelijk en relevant blijft en te investeren in hun marktwaarde. Voor politici, sociale partners, beleidsmakers en onderwijsinstellingen geldt dat zij de verantwoordelijkheid dienen te nemen en actie dienen te ondernemen om levenslang leren en het ontwikkelen van technische vaardigheden onder de aandacht te brengen. 

Previous ArticleNext Article
0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x