Welke impact heeft COVID-19 op de IT-sector?

Dat het coronavirus een grote impact heeft gehad op de maatschappij de afgelopen anderhalf jaar, zal je niet ontgaan zijn. Waar sommige mensen zonder werk thuis kwamen te zitten, geldt voor anderen dat zij het drukker dan ooit tevoren hebben. Een voorbeeld van een sector waarvoor dat laatste geldt is de IT-sector. De vraag naar technologische oplossingen is sterk gegroeid. Denk aan het feit dat we niet langer per telefoon contact hebben, maar gebruik maken van tools als Zoom, Skype en Microsoft Teams. De digitalisering binnen organisaties is in een stroomversnelling gekomen. Het heeft de vraag naar IT’ers sterk doen laten stijgen. Zoek bijvoorbeeld eens naar programmeur vacatures. Het aanbod is enorm! 

Werkloosheid in Nederland historisch laag 

Lange tijd werd gevreesd voor een hevige recessie, waarbij een groot aantal bedrijven het niet zou redden. Met name de horeca- en evenementensector werden hard geraakt door de uitbraak van de pandemie. Zover kwam het echter niet, mede door steun vanuit de overheid. Het heeft ertoe geleid dat de werkloosheid in Nederland historisch laag is momenteel. Niet alleen is het aanbod aan ICT vacatures groot. Ook de vraag naar bijvoorbeeld verkopers, naar medewerkers in de zorg en onderwijzend personeel daalt niet. Werkgevers doen er alles aan om nieuw personeel naar hun organisatie te trekken. Iets wat niet eenvoudig blijkt te zijn. 

Automatisering zal komende tijd worden doorgezet 

De verwachting is dat er de komende tijd een voortdurende vraag naar IT’ers zal zijn. Organisaties zijn gestart met de automatisering van verschillende processen en willen die stap voorwaarts voortzetten in 2022. Technologische oplossingen maakt de automatisering van processen mogelijk, mits deze op correcte wijze geïmplementeerd worden. Automatisering betekent in veel gevallen een flinke kostenbesparing. Personeel kan elders in de organisatie worden ingezet, om bijvoorbeeld te zorgen voor een hogere productie. Daar waar hun vorige functie geautomatiseerd wordt uitgevoerd door robots of systemen. 

Data verzamelen en correct verwerken 

Niet alleen een vergaande automatisering in verschillende branches maakt de vraag naar IT’ers groot. Ook doen organisaties steeds meer met data. Er wordt ontzettend veel data verzameld, waar men vaak nog geen conclusies uit kan halen. Dit is pas mogelijk na een correcte verwerking van de data. Iets waar diverse tools bij kunnen helpen. IT’ers zorgen voor de implementatie van deze tools, die de data uit verschillende bronnen binnen de organisatie aan elkaar koppelen. Doel hiervan is het faciliteren van mogelijkheden om in de toekomst beslissingen te kunnen nemen op basis van data in plaats van op basis van meningen.

Previous ArticleNext Article
0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x