Windows computer of toch Apple?

Verreweg de meeste mensen maken gebruik van een Windows computer. Dit komt hoofdzakelijk door zakelijk gebruik. Als zakelijke gebruiker kun je niet snel om Windows heen. Softwareontwikkelaars maken programma’s vaak als eerste voor Microsoft gebruikers. Hierdoor worden de meeste programma’s verkocht en is het financieel aantrekkelijk. Omdat Windows meer gebruikers heeft, betekent dit niet dat Apple minder goed is. Gelukkig kun je op beide systemen op 777 je geluk beproeven.

Verschil tussen Windows en Apple

Qua prestaties verschillen de twee merken niet veel van elkaar. Wat wel een groot verschil is, is de prijs. Een Windows laptop heb je al voor een paar honderd euro, terwijl je voor een Apple laptop minimaal €1000 neer moet tellen. Natuurlijk zit er wel kwaliteitsverschil tussen de twee modellen.

Het nadeel van een Apple computer is dat je deze niet zelf kunt bouwen. Bij de aankoop kun je wel bepalen wat voor geheugen je bijvoorbeeld wilt. Veel gamers maken daarom ook gebruik van een Windows computer. Met Windows bouw je eenvoudig een computer naar wens. Een Windows computer is ook eenvoudiger te laten repareren, met een Apple computer ben je vaak gebonden aan een specialist of de Apple Store.

Het verschil uitgelicht:

 • Apple over het algemeen duurder in aanschaf
 • Vergelijkbare Windows modellen zijn voordeliger
 • Windows is eenvoudiger en sneller te repareren
 • Een Apple systeem kun je niet zelf bouwen

Is Windows beter dan Apple?

Fans van Apple zeggen uiteraard dat een Apple computer beter is dan een Windows model. Beide zijn goede systemen, het grote verschil zit in de gebruikerservaring. De een vindt het fijn om met MacOS te werken, terwijl andere gebruikers Windows fijner vinden. Hardware speelt ook een belangrijke rol, met Apple ben je verzekerd van goede kwaliteit. Omdat Windows ook in goedkopere prijsklassen te koop is, ligt dit anders. De kwaliteit kan gelijk aan die van Apple zijn, maar dit is niet altijd het geval. Met Apple heb je meer zekerheid.

Het is mogelijk Windows op een Mac te installeren. Sommige Apple gebruikers kiezen voor een dual boot. Bij het opstarten kun je kiezen tussen Windows of MacOS. Op deze manier kun je gebruikmaken van de voordelen van beide systemen.

Waarom koopt men een MacBook?

Verreweg de meeste mensen kopen een MacBook vanwege de grafische prestaties. Niet van een game maar wel voor foto en videobewerking. Een MacBook wordt door grafische vormgevers vaak gebruikt. Adobe software draait bijvoorbeeld al veel beter op een iMac of MacBook. Ook de batterij van een MacBook gaat vaak langer mee dan een Windows laptop. De systemen van Apple beschikken ook over een mooi design.

Voordelen van een Apple computer of laptop:

 • Geschikter voor foto en videobewerking
 • Betere batterij
 • Design van Apple is vaak mooier
 • Minder vatbaar voor virussen
 • Hogere restwaarde bij verkoop

Nadelen van een iMac en MacBook

 • Apple systemen zijn erg duur in aanschaf
 • Minder support voor Apple computers

Net zoals een Windows computer is een Mac ook een Personal Computer. Beide computers zijn geschikt voor persoonlijk gebruik.

Van Windows naar Apple

Zit je er aan te denken om over te stappen van Windows naar Apple? Het is verstandig eerst het systeem te testen om te kijken of het wel bij je past. Bekijk op internet de mogelijkheden die je hebt met een Apple computer. Werk je al jaren met een Windows systeem, dan kan overstappen naar Apple een grote stap zijn. Gebruik eventueel een dual boot systeem zodat je op je Apple computer ook gebruik kunt maken van Windows software.

Een Apple computer is veiliger dan Windows. Het aantal gebruikers van Windows is hoger, waardoor kwaadwillenden vaker een virus schrijven voor Windows. Hierdoor kan het virus zich beter verspreiden en worden er meer gegevens gestolen. Dankzij het beveiligingssysteem van Apple is deze ook veiliger.

Apple of Windows om te studeren?

Het is afhankelijk van je studie welk systeem geschikter is. Doe je bijvoorbeeld een studie grafisch vormgever dan is Apple software meer geschikt. Voor een informatica opleiding kun je beide systemen gebruiken. Voor bedrijfskunde is Windows weer meer geschikt, omdat de meeste software voor Windows is ontworpen. Informeer altijd bij de aankoop van een computer, welke software je er wel en niet op kunt draaien. 

Wil je profiteren van de voordelen van beide systemen? Kies dan voor een dual boot op je Mac systeem. Op deze manier profiteer je van beide systemen en kun je alle software draaien op je systeem.

Tot slot

Na beide systemen te hebben vergeleken met elkaar blijft het een kwestie van gebruikerservaring of je kiest voor een Apple of Windows systeem. Financieel is een Windows computer aantrekkelijk, wil je een mooi design, dan kun je niet om een Apple model heen. Zo hebben beide systemen voor- en nadelen, evenals sterke en minder sterke kanten wat betreft werkzaamheden die je op een computer kunt doen. Weeg deze goed tegen elkaar af voordat je een beslissing neemt.

Previous Article
0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x