Hoe vind ik de juiste afkickkliniek?
Eenmaal verslaafd blijkt het vaak erg lastig te zijn om zonder professionele hulp van bijvoorbeeld een afkickkliniek af te kicken. Onder IT’ers komt met name de gameverslaving regelmatig voor. Ook een drank- of drugsverslaving kan opspelen, bijvoorbeeld door een steeds hogere werkdruk. Het resulteert in stress, wat de verleiding groot maakt om naar drank of drugs te grijpen. Dit laat je ontspannen, waardoor het voelt alsof je even aan de stress kunt ontsnappen. Logischerwijs is het uiteindelijke effect hiervan averechts. Een verslaving is niets om je voor te schamen. Het is zelfs heel verstandig om hulp te zoeken en het onderwerp bespreekbaar te maken in je omgeving.
Zelf afkicken blijkt vaak zeer lastig
Het nadeel aan een verslaving is dat deze ziekte zeer lastig zelf op te lossen is. De kans dat je terugvalt bij een tegenslag is groot. Bij een gameverslaving zou je kunnen overwegen de console te verkopen. Op deze manier is de verleiding er in veel mindere mate dan voorheen het geval was. Toch zal de verslaving hiermee vaak niet opgelost zijn. Immers, je kunt ook gamen op een mobiele telefoon, op je tablet en bijvoorbeeld op de computer. Daarnaast loop je het risico dat je verslaafd raakt aan andere middelen. Drank en drugs zijn er een voorbeeld van, maar het kan bijvoorbeeld ook gaan om (online) gokken.
Afkickkliniek biedt professionele hulp aan
Wanneer het niet lukt om zelf van een verslaving af te komen, is het bezoeken van een afkickkliniek een verstandige keuze. Hier tref je mensen die in dezelfde situatie zitten en samen met jou hopen van hun verslaving af te komen. Daarbij is afkicken van een verslaving vaak makkelijker, wanneer je voor een tijdje vertrekt uit je vertrouwde omgeving. In de kliniek zijn er geen verleidingen, waardoor de kans op een terugval afneemt. Ook staan hier professionals klaar om hulp te bieden bij het afkicktraject. Samen bekijken jullie welke behandeling het gewenste effect op zal leveren.
Probeer een verslaving te voorkomen
Nog beter is het logischerwijs om een verslaving te voorkomen. Dit klinkt makkelijker, dan het in de praktijk is. Vaak heb je pas door dat je verslaafd bent, op het moment dat je dit punt ook daadwerkelijk bereikt hebt. Op dat moment is de weg terug vaak te lang om hier zelf uit te komen. Maak afspraken met jezelf over het aantal uur dat je wekelijks achter de console zit, of bijvoorbeeld over het aantal glazen alcohol wat je wekelijks drinkt.