Er zijn veel verschillende telefoon abonnementen van de verschillende providers. Toch zijn enkele abonnementen goed te onderscheiden, met het onderscheid in de duur. Zo bestaan er maandelijkse (Sim Only), een 1-jarig en een 2-jarig abonnement. In dit artikel wordt er uitgegaan van een 1- of 2-jarig telefoon abonnement. Klik op de volgende link als je meer wilt weten over de Sim Only en of een Sim Only abonnement goedkoper is dan een ‘gewoon’ abonnement.

Als voordeel van een abonnement is natuurlijk dat je geen tegoed op hoeft te waarderen. Een groot nadeel is echter, dat je over dit tegoed heen kan gaan als je niet het juiste abonnement koopt. Hierdoor zou het abonnement flink duurder voor je gaan worden.

1-jarig abonnement

Er bestaan dus 1-jarige abonnementen. Hiervoor sluit je bij je aanbieder/provider een contract af voor een jaar. Bij zulke abonnementen krijg je er een telefoon bij, en als je elk jaar een nieuwe telefoon wilt hebben, is dit misschien wel het ideale abonnement voor je. Helaas is het wel zo dat deze abonnementen de duurdere zijn, omdat je naast je abonnementskosten ook voor de telefoon zelf moet betalen, je moet je telefoon dus in 1 jaar af betalen ipv 2 jaar bij een 2-jarig abonnement.

2-jarig abonnement

Dit abonnement is er een waar de meeste mensen voor zullen kiezen. Bij een 2-jarig abonnement sluit je een contract af voor 2 jaar en zijn de maandelijkse kosten gemiddeld minder dan een 1-jarig contract omdat je je telefoon over 2 jaar af betaald (dat is overigens al in je abonnement verrekend). Een telefoon gaat doorgaans ruim 2 jaar mee, en mocht je een ander toestel nodig hebben, dan is het vaak nog wel mogelijk om die via je provider te regelen.

Aansluitkosten betalen

Als je een telefoon abonnement afsluit, moet je bij providers een bedrag (meestal rond de 30 euro) betalen als aansluitkosten. Als je een telefoon abonnement bij een provider verlengt, dan betaal je deze niet. Daarom is het goed om te kijken of het verschil tussen een nieuwe en je oude provider qua prijs meer dan 30,- verschilt, mocht je willen overstappen. Daarnaast zijn er bij verlengbare contracten ook nog altijd minder maandelijkse kosten. Houd hier ook zeker rekening mee voordat je over wilt stappen!