Wat is de beste smartphone?

Als je een nieuwe smartphone wilt kopen, is het tegenwoordig steeds lastiger om te bepalen welke smartphone het beste is en of die smartphone ook daadwerkelijk het beste voor jou is. Toch moet de keuze goed overwogen zijn, omdat het vaak zo is dat je de komende twee jaar van die smartphone gebruik gaat maken. Mobifo helpt je bij het maken van de juiste keuze voor jou beste smartphone.

Voordat je überhaupt op onderzoek uit gaat, bedenk voor jezelf wat je graag met een smartphone wilt doen. Wil je enkel gebruik maken van Whatsapp, kunnen bellen en af en toe een foto kunnen maken? Dan hoef je niet per se de nieuwste smartphone te hebben, die zijn namelijk ook meteen weer het duurst. Een telefoon die al een jaar oud is, kan nog prima in gebruik genomen worden en het verschil is amper te merken. Een beste smartphone zou in dit geval dan een wat oudere variant zijn. Maar dan ben je er nog niet, er bestaan namelijk nog allerlei verschillende soorten smartphones, hieronder aangegeven per besturingssysteem.

Verschillende besturingssystemen

Een besturingssysteem kenmerkt eigenlijk wel de smartphone die je hebt. De drie grootste besturingssystemen zijn iOS, Android en Windows van respectievelijk Apple, Google en Microsoft. Wat je het belangrijkst vindt van een besturingssysteem kan daardoor wel eens beslissen wat de beste smartphone voor je is.

Android

Android staat bekend als het OS (Operating System) dat je de meeste vrijheid geeft. Als je een Android smartphone hebt, dan kan je vaak zelf van alles instellen naar je eigen behoeften. Bij Android is een nadeel wel dat je een grotere kans hebt op applicaties die slecht zijn voor je telefoon (malware), maar bij normaal gebruik zal je deze niet tegenkomen. Niet voor niets is Android trouwens marktleider op het gebied van smartphones, fabrikanten als HTC, Sony en Samsung maken bij hun smartphones veel gebruik van Android als besturingssysteem.

iOS

Apple plaatst eigenlijk voor alle producten een ‘i’, zo ook bij hun besturingssysteem iOS. Apple producten worden door velen gezien als de meest gebruiksvriendelijke producten. De iPhone is de enige smartphone die gebruik maakt van het besturingssysteem, omdat dit door Apple zelf ontwikkeld is, in tegenstelling tot Android dat openbaar is voor iedereen. Voordeel bij Apple is dat alle producten perfect met elkaar samenwerken (iPhone, iPad, iMac etc.) en dat de hardware en software geoptimaliseerd zijn om samen te werken. Hierdoor kunnen de specificaties minder zijn dan de concurrenten, maar werkt de iPhone toch soepeler. Bovendien ziet alles van Apple er ook gewoon goed uit! Nadeel van Apple is dat er vaak een flinke prijs aanhangt.

Windows

Windows (voorheen Windows Phone) is nummer 3 achter het grote Android en iOS als besturingssysteem voor je smartphone. Dit werkt in principe heel erg hetzelfde als op je desktop, ook bij Windows voor je smartphone heb je allemaal ‘live tiles’ die als applicaties kunnen fungeren. Windows wordt ook door steeds meer fabrikanten gebruikt (Nokia, Huawei en HTC voornamelijk) en groeit gestaag. Consumenten die overstappen naar Windows blijken dit over het algemeen zo goed te bevallen dat ze blijven. Nadeel van Windows is dat de applicaties die beschikbaar zijn niet heel erg veel zijn vergeleken met iOS en Android, maar gelukkig blijft Windows voor de smartphone groeien.

Andere specificaties

Tuurlijk blijft het hier niet bij. Smartphones kunnen zich nog steeds op ontzettend veel dingen van elkaar onderscheiden. Als je graag gezien wilt worden met je smartphone, dan kies je natuurlijk voor de smartphone met het beste uiterlijk. De smartphones van HTC en Apple worden vaak gezien als de stijlvolste. Als je echter heel erg graag foto’s maakt, dan kan je kiezen voor de Nokia telefoons met hun PureView camera, deze maken ontzettend goede foto’s waardoor een camera overbodig wordt. Zo zijn er ontzettend veel dingen die je een beste smartphone kunnen leveren, en dat hangt allemaal af van wat jij in zo’n toestel wilt zien en wat je wilt betalen.