Hoeveel MB heb ik nodig voor mijn smartphone?

Tegenwoordig is eigenlijk de belangrijkste vraag bij het afsluiten van een telefoon abonnement: Hoeveel MB data heb ik eigenlijk nodig? Veel mensen weten ook niet hoe veel ze per maand gebruiken, dus helpt Mobifo je op weg om een beter inzicht te krijgen in je dataverbruik en zodat je weet hoeveel MB je nodig hebt voor je smartphone.

Hoeveel data verbruiken de activiteiten

Als je een abonnement af wilt sluiten met een databundel, en je je afvraagt hoeveel MB je nodig hebt, dan moet je goed bedenken wat je wilt doen met je databundel. Verschillende activiteiten verbruiken namelijk verschillend veel MB.

–        Email zonder afbeeldingen: 20-75 KB
–        Whatsapp bericht met tekst: 1 KB
–        Whatsapp bericht met afbeelding: 100 KB
–        Google Maps: 150 KB per kaart
–        Internetpagina: variërend tussen 100-300 KB
–        MP3 bestand downloaden: +- 3.5 MB
–        Skype: 180 MB per uur
–        Spotify streamen:  100 MB per uur
–        Youtube video’s kijken:  120 MB per uur
–        Films downloaden: 2000 MB per uur

Zoals je ziet moet je je echt geen zorgen maken als je enkel Whatsapp gaat gebruiken, af en toe een internetpagina openen en je mail lezen. Als je van plan bent om video’s te kijken of Spotify te streamen, dan moet je na gaan denken over een databundel groter dan 1 GB. Bedenk daarnaast ook of je veel over een WiFi netwerk kan doen, dit kost je dan namelijk geen data!

MB verbruik bij 4G-internet abonnement

Als je een abonnement wilt nemen die gebruik maakt van het snellere 4G netwerk, dan zal je er goed aan doen om meer data te bestellen dan dat je van plan was bij een 3G-internet abonnement. Omdat 4G internet sneller is, zal je merken dat je meer dingen gaat bekijken op internet. Ook laden video’s bijvoorbeeld heel veel sneller, en zal je die waarschijnlijk ook meer kijken. En als er nou dingen zijn die je MB-verbruik snel laten oplopen, dan zijn het video’s wel.

Tip: Overschrijd je limiet niet!

Providers geven tegenwoordig bij bijna elk abonnement onbeperkt sms’jes weg. Waar dit vroeger nog tot hoge inkomsten behoorden, is het door de komst van applicaties als Whatsapp dit niet meer interessant. Daardoor willen ze verdienen op je dataverbruik. Als je je limiet voor data overschrijdt binnen je abonnement, dan moet je opeens flink bijbetalen voor die extra MB’s. Het is in dat geval beter om een abonnement te hebben met een grotere databundel, dan eentje met een te kleine.

Dataverbruik meten

Heel leuk natuurlijk als je een databundel hebt, maar als je wilt weten hoeveel MB je verbruikt hebt en hoeveel je dus nog over hebt, is het ook handig om bij te houden wat je verbruikt aan data. Tegenwoordig kan je dit vaak zien op de website van je provider, maar je kan het ook makkelijk op je smartphone bijhouden. Zo zit er in Android onder Instellingen > Dataverbruik een mogelijkheid om te zien hoeveel je verbruikt hebt, en daar kan je ook zelf een maximum voor instellen of een notificatie als je er bijna overheen bent. In iOS is er ook een mogelijkheid om dit te checken, vanaf iOS 7 kan je onder Instellingen > Mobiel Netwerk vinden hoeveel MB al je applicaties verbruikt hebben. Ook kan je verschillende apps downloaden uit de applicatie winkels om het zo bij te houden. Let wel, dit is enkel een richtlijn, je provider houdt het nauwkeuriger bij.

Gemiddeld verbruik consumenten

Om je een wat beter beeld te geven hoeveel MB je nodig hebt, kan je natuurlijk ook kijken naar het gemiddelde van de consumenten. Dan kan je zelf inschatten of je boven of onder gemiddeld moet zitten.

In 2012 was dit verbruik gemiddeld 177 MB, in 2013 was het al gestegen naar 488 MB per maand en voor 2014 zal dit bij de 600-700 MB liggen, als het al niet meer is. Deze stijging komt vooral doordat databundels steeds goedkoper worden, maar ook omdat het allemaal steeds sneller gaat en de wereld steeds vaker op zijn smartphone zit. Over het algemeen zit je zeker wel goed met een databundel van 1000 MB (met of zonder 4G internet), zeker als je thuis en op school of kantoor nog verbonden bent met een WiFi netwerk. Hierdoor zal je enkel data verbruiken als je onderweg bent.

Mobiel internet buitenland

Als je vaker in het buitenland bent, en je daar ook gewoon wilt blijven internetten, dan kan dat natuurlijk. Probleem is echter vaak dat dit ontzettend duur is. Bij sommige abonnementen kan je een internet in het buitenland bundel bijkopen, en dat moet je misschien ook maar doen. De kosten kunnen namelijk makkelijk oplopen naar 50 cent per MB, in Europa gaat dit gelukkig nog verminderd worden naar 24 cent per MB. Dan nog is het vaak duur, probeer daarom vaak met internet in het buitenland gebruik te maken van een extra bundel of van WiFi connecties.