Als je op zoek bent gegaan naar een telefoon of een telefoon abonnement, dan is het heel erg goed mogelijk dat je de term 4G Internet tegen bent gekomen. Tegenwoordig adverteren ook een hoop aanbieders en providers met het feit dat ze over het snelle 4G internet beschikken en dat je dat bij je abonnement krijgt. 4G Internet is dus eigenlijk gewoon een term voor sneller internet, het is de opvolger van 3G, die theoretisch een maximale snelheid van 125 Mbps kan halen. De providers in Nederland houden het echter nog op maximaal 50 Mbps.

Downloaden met 4G

Waar 3G internet nog aangeboden werd tot een snelheid van 14.4 Mbps, ligt de snelheid van 4G dus een heel stuk hoger. Hiermee kan je alle dingen die je via het internet op je smartphone doet, super snel doen. Bijvoorbeeld het downloaden van films in HD-kwaliteit. Ook zijn webpagina’s heel veel sneller geladen als je gaat surfen op het internet, eigenlijk gewoon binnen een knipoog. Alles gaat dus heel erg veel sneller, en binnenkort zal waarschijnlijk iedereen de mogelijkheid hebben om gebruik te maken van 4G internet bij hun provider.

Kan ik gebruik maken van 4G internet?

Als je een telefoon hebt die 4G internet ondersteunt en je zit bij een provider waar je een abonnement hebt afgesloten waar je gebruik kan maken van 4G internet, dan kan je er gebruik van gaan maken. Ook ligt het dan nog aan de dekkingsgraad, maar in de zomer van 2014 is het in heel Nederland beschikbaar via de grotere providers in Nederland: KPN, T-Mobile en Vodafone.
Om te checken of je telefono 4G ondersteunt, kan je even kijken naar de frequenties. Als daar ergens 4G of LTE of simpelweg L bij staat, dan kan je met de snellere snelheid internetten.

Maak ik gebruik van 4G internet?

Tussen het kunnen gebruik maken van en het daadwerkelijk gebruiken van, zit nog een groot verschil. Als je aan bovenstaande voldoet (juiste telefoon en juiste abonnement) dan kan je alsnog gewoon gebruik maken van 3G. Om te zien of je wel gebruik maakt van 4G kan je bij een iPhone of Android toestel bovenin de balk kijken, als daar iets staat als ‘4G’, ‘LTE’ of ‘L’ dan ben je aangesloten op het 4G netwerk. Als dit niet het geval is, maar je wilt het wel, dan kan je ergens bij je instellingen van je telefoon ook aanpassen dat je enkel op een 4G netwerk wilt zitten zodat die daar altijd naar zoekt.

Zit er verschil tussen 4G en LTE?

Een kort antwoord: Nee. 4G betekent gewoonweg ‘4th generation’ (4e generatie) en LTE staat voor ‘Long Term Evolution’, de techniek achter 4G is LTE, dus ze zijn gewoon hetzelfde.

Komt er ook een 5G internet?

Waarschijnlijk komt er in de toekomst wel een opvolger, dan waarschijnlijk genaamd 5G. Het zal echter nog een aantal jaren duren (lees: voor 2020 gaat het niet gebeuren). Enkele bedrijven, zoals Huawei en NTT DoCoMo, zijn al aan het testen met 5G en pompen al enkele miljarden euro’s in dit concept. Het duurt dus nog even voordat het er komt, maar als 5G internet er daadwerkelijk is, dan is het waarschijnlijk tot wel 100 x sneller dan 4G.