Waar moet je op letten bij het aanschaffen van gaming monitors?

Gaming monitors werken op een andere manier dan een zakelijke monitor. Daardoor is het belangrijk je te verdiepen in de verschillende specificaties. Zaken als verversingssnelheid, de reactietijd en de resolutie kunnen het verschil maken in een belangrijke battle in een game. Er zijn heel wat goede gaming monitors op de markt, waardoor het lastig kan zijn om een goede keuze te maken.

Gaming monitor kiezen

Ga je gaming monitors kopen? Dan zijn met name de verversingssnelheid en reactietijd erg belangrijk. Zeker als je een snelle shooter of een racing game gaat spelen. Daarnaast wil je uiteraard ook helder en scherp beeld. Daarom kun je ervoor kiezen een monitor met een hogere resolutie en betere HDR-ondersteuning te kopen. Ten slotte zijn er verschillende schermpanelen, zoals IPS, TN of VA. OLED is duurder, maar ook mooier.

Verversingssnelheid en reactietijd

Heb je een bloedsnelle gaming pc? Dan wil je uiteraard ook dat het beeldscherm die snelle acties bij kan houden. Daarom kies je het liefst voor een gaming monitor met een zo hoog mogelijke reactietijd. Voor beginnende gamers is 60 Hertz voldoende, maar als je een fanatieke en ervaren gamer bent die graag shooters speelt, is 144 Hertz of hoger aan te raden.

Resolutie

Bij een game die er geweldig uitziet, wil je uiteraard ook graag goed beeld hebben. Speel je alleen competitief? Dan kan een 24 inch scherm in Full HD voldoende zijn. Maar als je veel strategy of fantasy games speelt, wil je een mooi beeld. Dan is 27 inch of misschien zelfs 32 inch wel een goede optie. Kies dan wel voor een scherm met tenminste QHD of zelfs 4K-resolutie. Maar let op: hiervoor heb je wel een krachtige videokaart nodig.

HDR

Wil je genieten van mooie kleuren, zodat de game echt tot leven komt? Dan is het belangrijk te kiezen voor een monitor met HDR-ondersteuning. Doordat de kleuren scherper zijn, kun je ook de donkere details goed zien.

Schermpaneel

Ten slotte kun je gaming monitors met verschillende panelen kopen. IPS heeft een goede kleurweergave en brede kijkhoek. Maar de verversingssnelheid is doorgaans lager en de prijs ligt hoger. Een TN paneel is een goed alternatief voor de hogere verversingssnelheid, maar de kleuren zijn flets en niet erg prettig. Een goede middenweg is het VA-paneel, maar de kleuren komen iets minder tot zijn recht. Wil je de beste kleuren? Kies dan voor een VA-paneel. Maar let op; bij OLED-schermen is de kans op inbranden bij langdurig gebruik groot. Je moet dus zorgen dat er altijd iets op het beeld in beweging is. Bijvoorbeeld door een screensaver te gebruiken. OLED-schermen zijn nog wel relatief duur en bovendien moeilijk te verkrijgen.

Previous ArticleNext Article
0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x