Voor- en nadelen van een Chromebook

chromebook

Bij de aankoop van een nieuwe laptop heb je tegenwoordig keuze uit tal van verschillende modellen. Kies je voor een model welke uitgevoerd is met Windows, of ga je voor een apparaat van Apple met het eigen macOS? Kies je voor een laptop van 13 inch, of ga je voor een wat grotere laptop? Het beoogde gebruik van de laptop bepaalt voor een groot deel, welk model het meest geschikt voor je is. In dit artikel zoomen we specifiek in op de voor- en nadelen van een Chromebook. Steeds meer consumenten en ook vooral studenten kiezen voor de aankoop van deze compacte, zakelijke laptop.

Belangrijke voordelen van een Chromebook

Een van de voornaamste voordelen van een Chromebook is het feit, dat deze zeer betaalbaar is. Juist het prijskaartje maakt dat een Chromebook een populaire laptop is onder studenten. Zij hebben vaak niet het budget om te investeren in een dure laptop! Daarbij bieden dure laptops vaak veel meer dan een student nodig heeft. Het scherpe prijskaartje hangt samen met het feit, dat de Chromebooks in diverse uitvoeringen worden aangeboden. Zo vind je bij ieder budget en bij ieder beoogd gebruik een passende laptop. Een goede Chromebook is al verkrijgbaar vanaf circa 350 euro.

Naast de scherpe prijs van een Chromebook speelt mee, dat deze bijzonder snel is. Een Chromebook wordt uitgevoerd met een SSD, een Solid State Disk. Voordeel van een SSD is tevens dat je de laptop eenvoudig mee draagt, zelfs als deze ingeschakeld is. Bij een HDD zou dit voor problemen kunnen zorgen.

Nog niet overtuigd? Ook het gewicht van de Chromebook kan een reden zijn om voor deze laptop te kiezen. Een Chromebook is zeer licht van gewicht. Ideaal, wanneer je hier regelmatig een stukje mee moet lopen. Dat kan gelden voor scholieren, maar bijvoorbeeld ook voor medewerkers die van vergaderruimte naar vergaderruimte lopen.

Nadelen van een Chromebook

Zitten er slechts voordelen aan een Chromebook? Nee, deze laptops kennen ook een aantal nadelen. Een Chromebook heeft bijvoorbeeld geen ruimte harde schijf, waardoor je er geen programma’s op kunt installeren zoals dat op andere laptops wel kan. Je werkt met de apps uit de Play Store. Houd er rekening mee dat het aanbod aan apps ruim weliswaar ruim is, maar zeker niet oneindig.

Een ander nadeel van een Chromebook, is de afhankelijkheid van het internet. Zonder internetverbinding heb je relatief weinig aan een Chromebook. Gelukkig zijn er steeds meer applicaties die ook offline te gebruiken zijn. Daarbij heb je tegenwoordig overal internet via publieke WiFi-netwerken of bijvoorbeeld een hotspot op je mobiele telefoon. Zonder ruim mobiel abonnement kan dit een nadeel zijn.

Een derde nadeel van een Chromebook is het feit dat ze enigszins goedkoop aanvoelen. De laptops worden grotendeels van plastic gemaakt. Niet alleen voelt dit wat goedkoper aan. Ook maakt dit de Chromebook relatief kwetsbaar in vergelijking met bijvoorbeeld een MacBook Pro van metaal. Laat je de laptop nooit vallen? In dat geval hoeft de behuizing van plastic vanzelfsprekend geen groot nadeel te zijn.

Previous ArticleNext Article
0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x