Hoe schadelijk is 5G nou echt: de feiten op een rijtje!

5g

Het kan je bijna niet ontgaan zijn: de protesten rondom de introductie van het 5G-netwerk in Nederland. Verschillende Nederlandse providers bieden momenteel al mogelijkheden om je telefoon met het netwerk te verbinden. Het netwerk, waarbij 5G voor 5e generatie staat, is de opvolger van het reeds bestaande 4G-netwerk. Achter het 5G-netwerk zit een andere technologie dan bij het 4G-netwerk, waardoor een grote groep Nederlanders zich zorgen maakt. Is het 5G-netwerk inderdaad schadelijk voor onze gezondheid? In dit artikel zetten we de belangrijkste feiten voor je op een rijtje.

Aanleg van 5G-zendmasten is begonnen

Nederland werkt momenteel hard aan de aanleg van zendmasten voor het 5G-signaal. Het is zelfs zo, dat gemeenten verplicht zijn om mee te werken aan dit project. Iets wat erop duidt, dat het kabinet het 5G-netwerk vertrouwt en niet gelooft in de mogelijke schadelijke gevolgen hiervan. De aanleg van deze zendmasten is noodzakelijk, omdat de antennes van het 5G-netwerk over een aanzienlijk kortere afstand functioneren dan de antennes die gebruikt werden bij het 4G-netwerk. Overigens zal het 4G-netwerk niet direct verdwijnen. Veel mobiele telefoons zijn nog niet in staat om het 5G-netwerk te gebruiken.

Limieten en veiligheidseisen rondom straling

Klopt er dan helemaal niets van de complotten waarmee complotdenkers in het nieuws komen? Het staat vast dat elektromagnetische velden, zoals deze ook voorkomen rondom de 5G-antennes, schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van burgers. Dit betekent echter niet, dat men ook direct schade oploopt wanneer je in de buurt komt van zo’n antenne of een telefoon die het 5G-signaal opvangt. De Nederlandse overheid werkt met vaste limieten en veiligheidseisen, waaraan men moet voldoen om schade te voorkomen.

Niet alleen complotdenkers hebben twijfels bij die limieten en veiligheidseisen. In 2017 waren er 180 wetenschappers die samen met artsen uit diverse landen tot de conclusie kwamen, dat het 5G-netwerk de blootstelling aan de elektromagnetische straling sterk zou verhogen. Deze gedachte wordt weerlegd met het feit, dat het 4G-netwerk op dezelfde drie frequenties wordt gebruikt.

Hogere frequentie van 5G komt niet verder dan de huid

Het 5G-netwerk werkt weliswaar ook met een hogere frequentie. Hiervoor geldt echter dat deze niet verder komt dan de huid. De hoge frequentie die het 4G-netwerk niet heeft hoeft dus niet schadelijk te zijn. Iets wat erop duidt dat het 5G-netwerk dezelfde (mogelijke) schade aanricht als het 4G-netwerk dat al gebruikt wordt in Nederland.

Verminder zelf blootstelling aan elektromagnetische straling

Naast het feit dat je de telefoon een tijdje weg zou kunnen leggen, zijn er verschillende andere mogelijkheden om de blootstelling aan elektromagnetische straling te verminderen. Een van de opties die je hierbij hebt, is het gebruik van de speakerfunctie. Voordeel hiervan, is dat je de telefoon niet tegen je oor hoeft te houden tijdens het telefoneren. Ook het gebruik van een headset is beter, dan het gebruik van het toestel tegen je oor.

Een derde tip: zoek naar een plek waar het signaal optimaal is. Op deze manier heeft je telefoon geen sterk signaal nodig om te kunnen zenden.

Previous ArticleNext Article
0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x