Cloud gaming 2021: wat kunnen we verwachten?

hardeschijf

Er lijkt sprake te zijn van een revolutie binnen de gaming industrie! In het verleden veranderde men al van een fysiek schijfje voor in de console naar de mogelijkheid om de software rechtstreeks op het apparaat te downloaden. In de toekomst verandert dit naar een situatie, waarbij je vanuit de cloud kunt gamen. Er zijn al diverse grote bedrijven die hiermee experimenteren. Voorbeelden van deze bedrijven zijn Microsoft, Apple, Sony en bijvoorbeeld Google. Niet de minste partijen! Wat kunnen we verwachten van cloud gaming in 2021? Waarom zetten bedrijven in op deze nieuwe vorm van gaming?

Het idee achter cloud gaming

Tot nu toe hebben gamers een krachtige console nodig, zoals een Playstation, Xbox of gaming computer, om moderne games te kunnen spelen. Deze games vereisen een snelle processor, voldoende interne opslag, enzovoorts. In de toekomst verplaatst men deze console naar de cloud, een externe server. Gamers hebben hierdoor slechts een apparaat nodig om deze externe server te kunnen benaderen.

Groot voordeel van deze vorm van gaming, is het feit dat grafisch zware games ook op minder zware computers en consoles gedraaid kunnen worden. Wist je dat het zelfs mogelijk is om op deze manier te gamen via een telefoon? De reden dat gaming makkelijker wordt via een externe server, is het feit dat het rekenwerk grotendeels op deze externe server wordt gedaan in plaats van op de computer of console van een gamer.

Verwachtingen voor de komende periode

Zoals eerder werd aangehaald, zijn er diverse partijen die momenteel al inzetten op de toepassing van cloud gaming. Onder meer Sony, met haar Playstation, en Microsoft met de Xbox Series X proberen in te spelen op deze nieuwe trend. Ook Amazon is druk bezig met de ontwikkeling van een dergelijke dienst voor gamers. Het bedrijf introduceerde eerder al Luna. Dit is een gamestreamingsdienst welke spellen aanbiedt voor zowel telefoons, als bijvoorbeeld een desktop of een zogenaamde Fire televisie. In Nederland is het nog niet mogelijk gebruik te maken van deze dienst.

Sony werkt aan Playstation Now

Vergelijkbaar met Luna van Amazon werkt Sony aan de introductie van Playstation Now. Met deze dienst is het voor gamers mogelijk om een aantal spellen van de PS3 en PS4 te spelen zonder hier een zware console voor nodig te hebben. Je kunt ervoor kiezen de games los van elkaar te kopen, of een abonnement afsluiten. Een abonnement geeft je de mogelijkheid om de diverse spellen onbeperkt te spelen. Wist je dat het met Playstation Now mogelijk is om spellen van de PS4 te spelen via een computer? Je zou er zelfs voor kunnen kiezen om externe controller te koppelen aan de pc om zo het gevoel van een Playstation te hebben.

Microsoft komt met Project xCloud

In navolging op Playstation Now van Sony, werkt Microsoft aan Project xCloud. Het project bestaat al twee jaar en werd voor het eerst geïntroduceerd in 2018. Tegenwoordig is Project xCloud onderdeel van de Xbox Game Pass Ultimate. Een service welke de komende jaren steeds populairder zal worden. Het is te vergelijken met Netflix voor games!

Previous ArticleNext Article
0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x