Hoe je Smartphones Uitlegt Aan je Grootouders

smartphone-oma

Heb je een moeder of grootouder die net een nieuwe smartphone heeft gekregen maar geen idee heeft hoe zij deze goed kunnen gebruiken? Nu ook de oudere generaties steeds vaker een smartphone hebben is het belangrijk om hen voldoende uitleg hierover te geven. Zo voorkom je dat zij de smartphone links laten liggen omdat zij het niet goed genoeg snappen.

Alles van begin tot eind uitleggen kan nogal een tijdrovende klus worden. In dit artikel geven wij je daarom enkele tips die je zullen helpen om smartphones uit te leggen aan je ouders of grootouders.

1. Beveiliging uitleggen

Het is belangrijk om eerst wat instellingen van de nieuwe smartphone door te nemen. Begin daarom met een uitleg over beveiliging op de telefoon en stel samen een nieuwe pincode in. Leg ook direct uit dat zij de pincode iedere keer moeten invoeren wanneer zij de smartphone willen gebruiken. Beveiliging op smartphones is vooral belangrijk wanneer jouw ouders of grootouders deze willen meenemen en buitenshuis gaan gebruiken.

2. Wifi inschakelen

Het hele concept rondom mobiel internet en Wifi is nog niet bij iedereen duidelijk. Je kunt als basis het volgende uitleggen:
1) Wifi gebruik je als je thuis bent

2) Mobiel internet gebruik je als je ‘mobiel’ bent

Laat zien hoe je Wifi in- en uitschakelt en laat de nieuwe smartphonegebruiker het ook even zelf uitproberen. Om internetdata te besparen is het belangrijk om dit onderdeel van de smartphone goed uit te leggen. Dit voorkomt dat zij de eerste maand een hoge telefoonrekening ontvangen omdat zij Wifi zijn vergeten aan te zetten.

3. Bellen/sms’en/WhatsApp

Telefoons zijn ontwikkeld om te bellen en te sms’en (dat zullen jouw ouders en grootouders je ook vertellen) en smartphones kunnen dit gelukkig nog steeds. Maar door alle knoppen in de menu’s kan het lastig worden om de juiste functies hiervoor te vinden.
Laat daarom zien via welke knoppen zij kunnen bellen en sms’en. Probeer ook direct WhatsApp te installeren en uit te leggen dat zij hiermee erg eenvoudig gratis berichten naar jou en anderen kunnen sturen.

4. E-mail instellen

Smartphones worden over het algemeen ook gebruikt om e-mails te lezen en te versturen. Er zijn hiervoor enkele gegevens nodig om dit zo goed mogelijk in te stellen. Ga er daarom samen met de nieuwe gebruiker even voor zitten om deze instellingen samen door te nemen. Van e-mailadres tot wachtwoord en van ontvangen tot verzenden: als je alles even kort behandelt dan is het vaak al snel duidelijk.

Kijk ook direct naar de instellingen met betrekking tot het ontvangen en versturen van e-mail. Als er niet wordt ingesteld dat deze automatisch worden opgehaald of verzonden dan blijven deze lange tijd ongelezen of worden berichten nooit verstuurd.

5. Smartphone-applicaties uitleggen

Tegenwoordig kun je vrijwel alles met een smartphone: bankieren, boodschappen doen, websites bezoeken, spelletjes spelen en nog veel meer. Laat een aantal standaardapplicaties zien, zoals ING internetbankieren, Appie, Google Chrome en Facebook en leg uit wat zij met de applicaties kunnen doen.

Laat jouw (groot)ouders ook gelijk weten hoe zij nieuwe applicaties kunnen installeren op de smartphone. Open de App Store en leg uit hoe zij nieuwe apps zoeken, kopen, downloaden en installeren.

Previous ArticleNext Article
0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x