Webwinkel Alibaba investeert ruim half miljard euro in Meizu

meizu-smartphone

Het grote Chinese Alibaba heeft voor omgerekend 520 miljoen euro een minderheidsbelang genomen in de Chinese smartphonefabrikant Meizu. Door middel van deze investering wilt Alibaba een voet op de smartphone markt zetten, en zo de concurrentie met Xiaomi aangaan.

Alibaba heeft zelf al een eigen besturingssysteem voor smartphones, YunOS. Of Alibaba deze ook wilt gaan gebruiken bij Meizu is nog onbekend, Android lijkt ook veel meer voor de hand liggend. Een groot voordeel wat YunOS heeft, is dat je direct toegang hebt tot de webwinkel van Alibaba. Alle Chinese kopen eigenlijk hun spullen wel eens vaker dan één keer bij Alibaba, en daarom zou dit ze wel een groot voordeel mee kunnen geven.

Analisten vinden de investering van Alibaba in Meizu maar vreemd. Zo heeft Meizu een marktaandeel van ongeveer 2%, met 1,5 miljoen verkochte smartphones in januari. In China staan ze bovendien 6e, achter Xiaomi, Huawei, Lenovo, Apple en Samsung. Zo heel erg groot is het bedrijf dan nog niet, maar de investering van 520 miljoen euro is wel flink te noemen.

Waarschijnlijk zal dit allemaal gericht zijn tegen Xiaomi, die met een waanzinnige opmars bezig is. Concurrenten kopiëren immers meer de tactieken van Xiaomi (batches van 100,000 stuks verkopen) en zetten goedkopere merken op de markt (denk aan Honor van Huawei). Deze investering van Alibaba in Meizu is misschien om te zorgen dat Xiaomi uiteindelijk geen marktaandeel van Alibaba af gaat snoepen, op wat voor een manier dan ook.

Previous ArticleNext Article
0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x