iPhone 6 Plus vs Samsung Galaxy Note 4

GalaxyNote4-iPhone6Plus

Samsung en Apple zijn de nummer 1 en 2 op de smartphonemarkt, en proberen uiteraard marktaandeel van elkaar af te snoepen. Dit jaar kwamen beide met een model die weerstand moet bieden tegen het vlaggenschip van de concurrent. Natuurlijk was dit andere jaren ook het geval, maar dit jaar kozen beide fabrikanten ervoor om deze smartphones ook op elkaar af te stemmen. Zo kwam Samsung met de Samsung Galaxy Alpha die erg veel lijkt op de iPhone 6 van Apple qua specificaties (4,7 inch scherm, geen microSD kaart, metalen design) en kwam Apple met de iPhone 6 Plus om meer concurrentie op de phablet-markt aan de Samsung Galaxy Note 4 te bieden. Dit artikel gaat over die grote vlaggenschepen: de Samsung Galaxy Note 4 vs de iPhone 6 Plus. Hoewel het altijd lastig is om een Galaxy smartphone met een iPhone te vergelijken (uiteindelijk komt het neer op voorkeuren), gaan we toch een poging wagen.

Specificaties: gelijkwaardig in de praktijk

Door de relatief grote schermen (5,5 inch voor de iPhone 6 en 5,7 inch voor de Galaxy Note 4) past er veel onder het toestel. Ook daarom zijn phablets redelijk populair, deze telefoons zijn over het algemeen krachtiger dan smartphones met een kleiner scherm.
Als processor maakt de Galaxy Note 4 gebruik van de quad-core Snapdragon 805 processor geklokt op 2,5 GHz waar de iPhone 6 Plus het met de Apple A8 processor en de Apple M8 co-processor doet. In theorie is de processor die de Note 4 aanstuurt krachtiger, maar in de praktijk zal er weinig verschil te zien zijn. Dit komt omdat de processors van de Note 4 geproduceerd worden door Qualcomm die diezelfde processors aan allerlei andere fabrikanten verkoopt. De processors van Apple daarentegen worden enkel door Apple gebruikt, en daardoor kunnen de hard- en software van alle Apple producten perfect op elkaar aangepast worden waardoor het even goed in de praktijk werkt.

iphone_6_plus_vs_note4

Bij de opslagcapaciteit zal iets meer verschil tussen beide phablets ontstaan. De iPhone 6 Plus wordt namelijk geleverd met 16, 64 of 128 GB (waarbij elke upgrade 100 euro extra kost) en de Samsung Galaxy Note 4 wordt geleverd met 32 GB opslag. Voordeel voor de Note 4 is dat die een microSD kaart tot 128 GB ondersteunt. En voor een microSD kaart betaal je zeker geen 200 euro voor 128 GB, dus bij zo’n update is het geheugen van de Note 4 in het voordeel. Het werkgeheugen verschilt ook flink, met 1 GB RAM voor de iPhone 6 Plus en 3 GB RAM voor de Galaxy Note 4, maar ook hier geldt dat in de praktijk weinig verschil zal worden behaald op dat punt.

Als extra functies heeft de iPhone 6 Plus van Apple de beschikking over een vingerafdrukscanner en een NFC-chip voor Apple Pay. De Galaxy Note 4 is hierin verder uitgerust, met een S Pen, vingerafdrukscanner, hartslagmonitor en een NFC-chip.

Design: stijl en smaak verschilt

Het publiek is over het algemeen erg onder de indruk van het design van de iPhone, dit was al sinds de allereerste iPhone in 2007. Het design van een iPhone is stevig, vaak gemaakt van aluminium en ziet er goed uit. Ook de iPhone 6 Plus heeft deze eigenschappen meegekregen en heeft nog veel weg van het specifieke Apple design, alleen dan in een grotere jas.

Waar het design van de iPhone over het algemeen erg goed is, is het design bij de producten van Samsung vaak een puntje van aandacht. Samsung wordt er op gewezen dat de smartphones te veel uit plastic bestaan, en dat de consument liever een premium design heeft bij een smartphone die veel geld kost. Desalniettemin verkoopt Samsung meer smartphones dan wie dan ook, dus zo heel erg veel zal het mensen niet uitmaken. Toch heeft het met de Galaxy Note 4 en de Galaxy Alpha de kritiekpunten meegenomen in het design: de Samsung Galaxy Note 4 heeft nu ook een meer premium design door het metalen frame rondom het scherm.

Bij de meeste mensen zal de voorkeur voor het design uit gaan naar de iPhone 6 Plus. Hoewel het toestel toch redelijk groot is (158 mm hoog) heeft het toch wat minimalistisch wat de Galaxy Note 4 ontbreekt (ookal is die 4 millimeter kleiner). Daarnaast ziet de iPhone 6 Plus er in onze ogen ook meer premium uit. Smaak is natuurlijk voor iedereen anders, dus hier is lastig te zeggen wat er beter uitziet.

Scherm: toch maar groter…

Apple verbaasde enigszins toch wel de wereld met de komst van de iPhone 6 Plus. Dat er een iPhone 6 aan te komen zat met een wat groter scherm lag redelijk voor de hand, maar dat die 5,5 inch kreeg had niemand eigenlijk voorzien. Zo zei Apple-oprichter Steve Jobs enkele jaren geleden bij de aankondiging van de iPhone 4 dat Apple geen smartphones zou gaan maken die een groter scherm hadden dan 4 inch ‘want dan kan je niet meer met je vingers het hele scherm raken’. Toch heeft Apple maar een iPhone uitgebracht met een groter scherm: 5,5 inch met een Full HD (1920 x 1080 pixels) resolutie.

iphone6plus

Samsung doet er met de Galaxy Note 4 nog een stapje bovenop. Hoewel het schermformaat (5,7 inch) hetzelfde is gebleven als de voorganger van de Note 4, is de resolutie wel flink opgekrikt naar 2560 x 1440 pixels. In de praktijk zal je weinig verschil merken want de pixels zijn niet meer te onderscheiden. Waar je wel verschil kan merken, is de technologie voor het scherm. Samsung maakt gebruik van de Super AMOLED techniek waardoor kleuren heel erg intens weergegeven worden, waar Apple’s iPhone 6 Plus gebruik maakt van de ips lcd techniek waar kleuren vooral natuurgetrouw worden weergegeven. Over het algemeen beschouwt de consument de Super AMOLED schermen van Samsung als beter, en dat zal bij de Note 4 niet anders zijn.

Accuduur en camera vergelijken

Bij smartphones wordt het grootste gedeelte van de batterij leeggezogen door het scherm. Omdat beide telefoons grote schermen hebben, zijn ook grotere batterijen nodig. De iPhone 6 Plus en de Galaxy Note 4 hebben daarom een batterijcapaciteit van respectievelijk 2915 en 3220 mAh. Hoewel de capaciteit van de Note 4 groter is, zullen beide phablets ongeveer even lang meegaan (1,5 dag). Omdat de Galaxy Note 4 namelijk een stuk meer pixels op het scherm moet voorzien van energie.

De camera is tegenwoordig ook een belangrijk aspect voor de smartphone en phablet. Hoewel de Galaxy Note 4 twee keer zo veel megapixels heeft (16 tegen 8) dan de iPhone 6 Plus, zegt dit niks over de fotokwaliteit. Bekend is dat alle high-end toestellen van Samsung en Apple over een van de beste fotokwaliteit beschikken, en dit zal nu ook echt niet anders zijn.
De applicatie heeft wel meer verschillen. Zo heeft de Note 4 veel meer camera opties dan de iPhone 6 Plus in de camera applicatie. Sommige mensen zullen dit als fijn beschouwen, andere hebben liever de applicatie van Apple omdat die overzichtelijker is en sneller de autofocus klaar heeft om een scherpe foto te schieten.

iOS of Android als besturingssysteem?

Dan waarschijnlijk de vraag die doorslaggevend zal zijn voor menig consument: heeft iOS of Android mijn voorkeur? Android staat bekend als het besturingssysteem met meer openheid en aanpasbaarheid waar iOS als de meest gebruiksvriendelijke en veiligst beschouwd wordt. Daar zal toch de keuze gemaakt moeten worden, want het aantal applicaties in de Appe Store en Play Store zijn in principe hetzelfde.

ios-vs-android

Als je geen ervaring hebt met beide systemen of toch nog niet helemaal zeker weet wat goed bij je past, is het aan te raden om eens naar een lokale Mediamarkt (of andere winkel) te gaan en daar verschillende smartphones te proberen met Android en iOS als besturingssysteem om zo tot een juiste beslissing te komen.

Conclusie: iPhone 6 Plus of Samsung Galaxy Note 4?

Of je uiteindelijk voor Samsung of Apple moet kiezen, is hier lastig te zeggen. Uiteindelijk zal het toch weer van persoonlijke voorkeur afhangen en kan dit artikel je helpen om je voorkeur te bepalen of versterken. Op papier mogen beide smartphones dan erg van elkaar verschillen, in de praktijk zullen ze niet erg veel van elkaar verschillen qua performance. Qua prijzen verschillen ze ook niet van elkaar, met een adviesprijs van 799 euro zullen ook de abonnementen elkaar niet ontlopen.

Als je een keuze hebt kunnen maken tussen de iPhone 6 Plus of de Galaxy Note 4, kan je hier de prijzen van een iPhone 6 Plus abonnement vergelijken, en hier de Samsung Galaxy Note 4 aanbiedingen.

Previous ArticleNext Article
0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
1
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x