Mobiel internet op vakantie: 3 manieren om de kosten laag te houden

android-n

Te weinig data en torenhoge telefoonrekeningen, is dat een herkenbaar beeld voor jou als je terugkeert van een vakantie? De meeste mensen maken over het algemeen meer kosten als ze op vakantie zijn. Hoewel je wellicht thuis altijd keurig binnen de grenzen blijft van je belminuten en MB’s, zo overschrijdt je misschien wel het limiet als je op vakantie bent.

Natuurlijk hangt het er ook vanaf waar je bent en met wie je bent, want sinds juni 2017 zijn de roamingkosten afgeschaft in alle EU-landen. Dit houdt niet in dat je dat net zoveel betaalt voor mobiel internet als je thuis zou zijn, want dat verschilt per telefoonabonnement. Om het zekere voor het onzekere te nemen geven we je graag enkele tips om de mobiele kosten laag te houden als je op vakantie bent.

1. Log zoveel mogelijk in op Wi-Fi hotspots

Dat de roamingkosten zijn afgeschaft is goed nieuws voor de gebruiker. Zeker als je in Europa op vakantie gaat kan dat flink wat geld besparen. Toch heeft iedere provider zijn eigen regels bij het gebruik van mobiel internet in het buitenland. De meesten stellen een aantal MB’s beschikbaar dat je kunt gebruiken binnen je bundel, maar zodra je daar overheen gaat, stijgen de prijzen enorm. Om dat te voorkomen is het verstandig om zoveel mogelijk gebruik te maken van Wi-Fi hotspots.

Veel hotels, campings en vakantieparken in Nederland en Europa bieden tegenwoordig free Wi-Fi aan waardoor alle gebruikers kosteloos kunt internetten. Let er wel op dat iedereen kan inloggen op deze netwerkverbinding, dus helemaal veilig is het niet. Maar maak je er even gebruik van, dan kan het geen kwaad.

2. Gebruik geen automatische synchronisaties

Eén van de grootste dataslurpers zijn toch wel automatische synchronisaties die bijvoorbeeld e-mails binnenhalen. Zeker als er afbeeldingen, video’s of PDF-bestanden zijn bijgevoegd kost het meer data om deze naar je smartphone te halen. Wanneer je de mail niet nodig hebt op vakantie, is het verstandig om deze van tevoren uit te zetten.

Mocht je deze toch nog nodig hebben op je bestemming, zorg dan dat een veilige verbinding hebt en ergens op een Wi-Fi hotspot kunt inloggen waardoor het jou ook geen data kost. Zet vervolgens je e-mail weer inactief tot dat je terug bent in eigen land.

3. Neem een extra databundel

Ben je van nature al iemand die veel gebruik maakt van mobiel internet en verwacht je dat de kosten de pan uit zullen rijzen tijdens je vakantie? Neem dan een extra bundel via je provider.

Voor een paar euro extra heb je weer tientallen MB’s erbij die je kunt spenderen tijdens je vakantie. Zo voorkom je dat je niet over je bundel heengaat, maar dat je keurig binnen de grenzen blijft.

Leave a Reply