Samsung Galaxy Note 5 schittert in Europa door afwezigheid

samsung-galaxy-note-5-s6-edge-plus

Samsung-adepten hadden de datum ongetwijfeld al in de agenda genoteerd staan: op 13 augustus hield de Koreaanse smartphonegigant het Samsung Unpacked evenement in New York. Hierbij werden zowel de nieuwste Galaxy S6 Edge+ als de Galaxy Note 5 gepresenteerd. Vooral bij het laatste model waren de verwachtingen hooggespannen. Een veel gehoorde opmerking van Galaxy Note gebruikers is immers dat niets hun toestel kan vervangen – behalve dan een nieuwe Note.

Eerder in het jaar gingen er echter al geruchten dat Samsung deze keer voor een onverwachte (en misschien wel onprettige) verrassing zou zorgen. In ieder geval wel wat de Galaxy Note gebruikers in Nederland en de rest van Europa betrof: de nieuwste Galaxy Note 5 zou namelijk wel in Amerika en Azië uitgebracht worden, maar niet op de Europese markt. En dat gerucht bleek waar te zijn…

Europa wil groot scherm, geen stylus

Tijdens de presentatie op het Samsung Unpacked evenement van vorige week werd duidelijk dat Samsung de nieuwe Galaxy Note 5 inderdaad niet in Europa uitbrengt. Wel houdt de smartphonefabrikant een slag om de arm, want zeg nooit nooit, maar voorlopig is de phablet niet in Nederland of een ander Europees land te krijgen.

“With the launch of the original Galaxy Note series in 2011, we created a whole new smart device category that set a new industry standard, which all others have followed. For our European customers, Samsung’s portfolio will be centred on the Galaxy S6 edge+, so as to better cater to their needs.” – verklaring Samsung

De reden hiervoor zou zijn dat Europese gebruikers de speciale S Pen nauwelijks gebruiken. Uit een marktonderzoek was gebleken dat mensen de Galaxy Note niet kochten vanwege deze geavanceerde stylus, maar omdat zij graag een groter scherm wilden en fervent gebruiker waren van de multitask mogelijkheden van het toestel. Gebruikers die dit nu willen, zijn wat Samsung betreft aangewezen op de nieuwste Galaxy S6 Edge+ die ook tijdens het Samsung Unpacked evenement werd gepresenteerd.

Technische tweelingbroers

En waarom ook eigenlijk niet? De Galaxy S6 Edge+ is net als de Galaxy Note 5 een flinke phablet van 5,7 inch – liefhebbers van een groot scherm zitten op dat gebied dus ook met de opvolger van de Samsung Galaxy S6 gebakken.

Bovendien zijn er nog meer overeenkomsten tussen de Galaxy S6 Edge+ en de Galaxy Note 5. Zo beschikken beide high-end smartphones over:

  • Dezelfde processor (Samsung Exynos 7 Octa met een octacore van 2,1 GHz  en 64 bit, 14 nm)
  • Dezelfde schermresolutie (2560 x 1440 pixels met 515 pixels per inch)
  • Hetzelfde geheugen (4 GB DDR4 RAM en 32 GB UFS 2.0 opslag)
  • Dezelfde camera (16 megapixel, OIS, f/1.9 diafragma en aan de voorkant 5 megapixel)
  • Dezelfde accu (3000 mAh met standaard quick charge)

Het verschil dat S Pen heet

Ondanks dat de twee smartphones op technisch gebied dus nagenoeg gelijk lijken te zijn, is er toch één groot verschil: de S Pen. Deze speciale Samsung stylus geeft een aantal mogelijkheden die de gebruiker bij de Galaxy S6 Edge+ (of ieder ander Samsung model) niet heeft. Zo kan er natuurlijk mee op het scherm geschreven en getekend worden (ook PDF-bestanden kunnen beschreven worden) en is de S Pen ideaal om (gedeeltes van) afbeeldingen te selecteren. Bovendien beschikt de Galaxy Note 5 over meer multitaskmogelijkheden dan de Galaxy S6 Edge+.

Daar staat tegenover dat het unieke dual edge scherm van de Galaxy S6 Edge+ niet alleen een bijzondere blikvanger is, maar dat het de gebruiker ook een paar hippe features biedt. Zo kunnen VIP-contacten en favoriete apps langs de gebogen rand geplaatst worden, maar ook kan hier het weer, het nieuws of de klok op getoond worden, om maar wat voorbeelden te noemen.

 

Consument wil kiezen

Als de resultaten van het door Samsung gehouden marktonderzoek werkelijk blijken te kloppen en men in Europa inderdaad weinig gebruik maakt van de S Pen, lijkt er inderdaad nauwelijks een probleem te zijn wanneer de Galaxy Note 5 niet op de Europese markt wordt uitgebracht. De Galaxy S6 Edge+ blijkt immers een gelijkwaardige vervanger te zijn.

Toch is er één probleem met deze beredenering en die wordt veroorzaakt door de Europese consument zelf. Die houdt er namelijk niet van wanneer de keuze voor hem wordt gemaakt. In Europa wil men iets te kiezen hebben, zelfs als dat betekent dat de keuze voor 99% van de gebruikers op de Galaxy S6 Edge+ zal vallen. In Engeland is zelfs een petitie gestart om de Galaxy Note 5 naar Europa te krijgen.

Een verkeerde strategie?

Bovendien valt te betwijfelen of het wel een slimme zet was van Samsung om de nadruk te leggen op de Galaxy S6 Edge+. De ‘gewone’ Galaxy S6 is immers nog maar een paar maanden uit en nu brengt Samsung een toestel op de markt uit met een naam die doet vermoeden alsof het een upgrade van de Galaxy S6 is. En dat terwijl de Galaxy S6 nog de rest van het jaar zou moeten fungeren als het paradepaardje van de smartphonegigant.

Was het in zo’n geval (als Samsung dan al per sé maar één nieuw model op de Europese markt had willen uitbrengen) wellicht niet slimmer geweest om juist alleen de Galaxy Note 5 in Europa te lanceren? Die komt weliswaar sterk overeen met de Galaxy S6 Edge+, maar heeft al wel goede naamsbekendheid binnen Europa waardoor het niet lijkt alsof die de Galaxy S6 vervangt. Waarschijnlijk waren meer gebruikers een stuk gelukkiger geworden van die beslissing…

Previous ArticleNext Article
0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x